87seconds expertise
87seconds expertise
87seconds expertise

Het verschil begrijpen tussen een bedrijfsvideo en een promotievideo

In de wereld van bedrijfscommunicatie spelen video’s een cruciale rol. Aan de ene kant hebben we bedrijfsvideo‘s en aan de andere kant promotievideo‘s. Hoewel ze op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn er veel verschillen tussen de twee. Laten we ze in dit artikel uitleggen.

Voor elke contentstrategie is er een geschikt videoformaat

Voordat je het meest geschikte videotype kiest voor de communicatiebehoeften van jouw bedrijf, is het belangrijk om jouw doelgroep en doelstelling te bepalen.

View more cases

Het hoofddoel en de boodschap definiëren:

Het belangrijkste verschil tussen een bedrijfsvideo en een promotievideo ligt in het uitgesproken doel en de overgebrachte boodschap. De eerste is gericht op de algehele presentatie van het bedrijf, de waarden, cultuur, geschiedenis en expertise. Het heeft als doel het versterken van het merkimago en het opbouwen van geloofwaardigheid voor het bedrijf. Er zijn verschillende formaten voor bedrijfsvideo’s, zoals bedrijfsanimaties, institutionele films, presentatievideo’s van het team, enz. De Super Héros-interviews van Sanofi zijn het perfecte voorbeeld van een bedrijfsvideo met een eigenzinnige toon die de gewenste boodschap overbrengt zonder de waarden van het bedrijf uit het oog te verliezen.

Daarentegen benadrukt de tweede video een specifiek product, dienst of aanbieding van jouw bedrijf. Het doel is om interesse te wekken, meer verkoop te genereren en nieuwe klanten aan te trekken. Er zijn ook verschillende formaten beschikbaar, zoals productdemonstraties, merkinhoudsvideo’s, productlanceringsvideo’s, videoclips, enz. Deze promotievideo voor Jake Food presenteert een volledig eigenzinnige wereld om een product te promoten. En zoals je kunt zien, verrassing, lachen, vreugde, … ongeacht jouw boodschap, emoties zijn de sleutel!

Kiezen van de inhoud om te promoten en de toon ervan:

Een bedrijfsvideo is over het algemeen informatiever en verhalend, zonder saai te zijn. De toon is vaak professioneel, serieus en gericht op de waarden van het bedrijf. Dit formaat kan interviews met medewerkers, beelden van de werkomgeving, klantgetuigenissen, enz. bevatten. Aarzel niet om jouw publiek mee te nemen op locatie.

Een promotievideo daarentegen hanteert een meer overtuigende benadering. Het benadrukt de voordelen van het product of de dienst, maakt gebruik van aantrekkelijke visuele elementen en heeft een dynamischere en enthousiastere toon om tot actie aan te zetten.

Het definiëren van de doelgroep:

Een ander verschil ligt in het beoogde publiek voor beide soorten video’s. Een bedrijfsvideo richt zich meestal op een breder publiek, waaronder werknemers, klanten en potentiële klanten, zakelijke partners en investeerders. Het streeft naar het opbouwen van vertrouwen en het versterken van de reputatie van het bedrijf. Dit formaat wordt ook gebruikt om bewustwording te creëren rond een specifiek onderwerp, zoals met de Paprec-campagne die elke stap van afvalherwaardering uitlegt.

Wat betreft de promotievideo richt deze zich specifiek op potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in een specifiek product of dienst. Het doel is om interesse te wekken en deze prospects om te zetten in klanten. Zoals met de Nestlé-campagne waarin donkere chocoladedesserts worden gepromoot via een smakelijke commercial.

De duur en distributiekanalen definiëren:

Bedrijfsvideo’s zijn vaak langer, variërend van enkele minuten tot meerdere. Ze worden vaak verspreid via de website van het bedrijf, sociale media, tijdens professionele evenementen zoals beurzen, enz. Promotievideo’s daarentegen zijn korter, meestal variërend van 30 seconden tot maximaal 2 minuten. Ze worden vaak gebruikt in online advertentiecampagnes, op sociale media, videoplatforms en ook op televisie.

Tot slot

Eén doel, één boodschap, één doelgroep

Het verschil tussen een bedrijfsvideo en een promotievideo ligt in hun doel, inhoud, toon, doelgroep, duur en distributiemethode. Het begrijpen van deze verschillen stelt je in staat om het meest geschikte type video te kiezen voor jouw bedrijfscommunicatiebehoeften.

Wil je jouw merkimago versterken of een specifiek product promoten? Ons team van experts begeleidt je bij het creëren van promotie- of bedrijfsvideo‘s om je te onderscheiden van de concurrentie! Neem contact met ons op!

View more cases
87seconds expertise
87seconds expertise