Kunstmatige intelligentie transformeert momenteel volledig het landschap van reclame, en biedt bureaus nieuwe kansen om hun productiviteit en efficiëntie te vergroten. Bij 87seconds wordt deze vooruitgang met enthousiasme ontvangen, omdat het wordt beschouwd als een echte bondgenoot voor de creatieve, productie- en postproductieteams.
ChatGPT, Midjourney, Dall-E, Stable Diffusion… Laten we eerlijk zijn, deze technologieën zijn een zegen voor het ontwikkelen van creatieve ideeën. Als nieuwe assistenten, die binnen een seconde antwoorden, zorgen ze voor meer vloeiendheid in projecten en kunnen ze, mits goed gebruikt, kosten besparen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de grote ideeën die emoties aanspreken, het resultaat zijn van het werk van creatieve teams en het verschil maken in het succes van communicatiecampagnes. Deze realiteit zal niet veranderen en het is belangrijk om dit te benadrukken.
Veel voordelen
Het gebruik van nieuwe AI-tools heeft veel voordelen. Als het gaat om het ontwerpen van campagnes, biedt toegang tot deze AI-tools een manier om sneller inspiratie op te doen, efficiënter te ontwerpen en aan te passen, en inhoud sneller met kwalitatief hoogwaardige resultaten te creëren. Creatieven kunnen er gebruik van maken bij het maken van moodboards en het zoeken naar fotografische referenties, zonder urenlang te hoeven zoeken in beeldbanken en databases.
AI’s zijn ook nuttig voor pre-tests. Ze worden gebruikt in verschillende fasen van het ontwerp: tijdens de ideevorming, het storyboarden, het maken van key visuals, de eerste bètatest en zelfs bij de lancering van de campagne. Ze optimaliseren storytelling, editing en art direction om de kwaliteit van producties te verbeteren en tegelijkertijd tijd te besparen.
Menselijke talenten blijven echter essentieel voor creatie, analyse en vooral strategische besluitvorming. Laten we niet vergeten dat AI geen gevoeligheid heeft om met emoties te spelen, wat een cruciaal element is voor het ontwikkelen van succesvolle creatieve reclamecampagnes. En als we even stilstaan, roepen merken dan geen bureaus in om frisse en 100% originele inhoud te creëren? Het antwoord is waarschijnlijk unaniem JA.
Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van deze nieuwe AI-tools in creatieve bureaus, hoewel zeer wenselijk, momenteel juridische en ethische zorgen oproept waar we nog steeds waakzaam over willen blijven. Afgezien van energieverbruik, roepen juridische kwesties zoals auteursrechten, plagiaat en ethiek vragen op voor alle bureaus die communicatiecampagnes (print, video, audio, etc.) ontwikkelen die volledig worden gegenereerd door AI. In reactie op AI’s die hun werken malen voor “training” om inhoud te genereren, komen er al eerste klachten van makers. Daarnaast rijst de vraag naar het commerciële gebruik van deze inhoud. Aan wie behoort het toe? Aan het gereedschap? Het bureau? De klant? Kunnen ze worden verkocht en genieten van auteursrechtelijke bescherming? Moet worden vermeld dat ze afkomstig zijn van AI? Deze vragen blijven voorlopig onbeantwoord.
View more cases